Onderzoek naar omgekomen voetballers in WO2

Estimated read time 2 min read

Ik ben erg enthousiast over een nieuw, interessant project waar ik sinds kort aan verbonden ben. Sinds enkele maanden geleden help ik sporthistoricus Jurry van de Vooren, die onderzoek doet naar voetballers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. De namen van 2212 van hen staan op het KNVB-monument in Zeist (zie ook dit artikel).

Zijn onderzoek toont tot nu toe echter aan dat de namenlijst op het monument verre van compleet is. Jurryt probeert met een nieuw onderzoek die lijst compleet te krijgen.

Eén van de doelstellingen is om (oud)-spelers op te sporen die niet op het KNVB-monument staan, maar die wel om het leven zijn gekomen tijdens WOII door oorlogshandelingen. Deze voetballers krijgen een eervolle naamsvermelding op www.voetbalmonument.nl.

Een zeer interessant project, waarbij ik mijn interesse in voetbal kan combineren met mijn interesse in de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen heb ik door onderzoek al tientallen omgekomen voetballers weten te achterhalen die niet op dit momument stonden.

Een bijzonder project, waarbij de achtergrond en het verhaal bij elke voetballer weer anders is. Bovendien kom ik hierdoor ook zeer bijzondere verhalen tegen, waarmee ik ongetwijfeld komende tijd meer ga doen. Updates deel ik met enige regelmaat op mijn twitter-account. Wordt vervolgd!